Jon(Jonas,Joen) Jonsson (Joensson) Bex (Bexell)

Han kallas först för lärftskrämare i Stockholm men ändrar sedan bana och 1695 är han bruksinspektor vid Kleva bruk i Alseda socken i Småland
Han gifter sig 1:o 1671-11-05 i Storkyrkoförsamlingen i Stockholm med Christina Fullmosdotter (1655-1678).. De får två söner.

Andra äktenskapet ingås ca 1680 med Maria Wessman. De får tre barn, men det är inget lyckligt äktenskap. Enligt protokoll från Växjö domkapitel 1701 är makarna osams och Maria kallar sin man diverse okvädingsord. Enligt mantalslängd Alseda socken är hon i början av 1700-talet ”bortrymd”. I jan 1703 finns hon i Giresta socken i Uppland, hon är fadder vid ett dop tillsammans med styvsonen Jonas. Jon dör före 1707 då hon står som änka. (Uppgift från Ättartal)

Barn från 1:a giftet födda i Storkyrkoförsamlingen i Stockholm
Jonas född 1672 (döpt 1 sept 1672). Studerar 1690 vid universitetet i Åbo.

Peter är troligen den ”Petter” som föds 3 okt 1675 och skrivs namn på föräldrarna.

Barn från 2:o giftet är Lars Bex död 1745 som häradshövding i Ormesberga sn, Catharina Christina f 1681 som var kammarjungfru hos Drottning Ulrika Eleonora före sitt giftermål med prästen Olof Kolmodin och Gunilla Bex f 1684 ogift.

Peter Bexell har studerat i Åbo och 1697 är han bokhållare vid Kleva bruk och 1701 efterträder han fadern som inspektor.

Gruvmuseum i Ädelfors
Kopparmalmen upptäcktes 1691.Vid ett vattenfall i Emån, nära Ädelfors uppfördes anläggningar för tillgodogörande av malmen från den 6 km nordväst därom belägna Kleva gruva. Guldextraktionsverk för bearbetning av malmen från Ädelfors guldgruva, belägna 3 km åt nordost, fanns även på samma plats, som senare kallades Kleva bruk och numera Ädelfors. Platsen hette från början Gyafors men då man hittade guld i området 1737 ändrades namnet

Peter gifter sig 1702 med Margareta Barck, dotter till mantalskommissarien Israel Barck. De får flera barn bl a Israel f 1709 och Jonas f 1716. Margareta dör 1718 och Peter gifter om sig. Då har han avancerat till Landsfiskal i Jönköpings län. När han slutar sina dagar den 8 april 1724 endast 49 år gammal är han gästgivare i Stenbrohult socken.

Israel Bexell d ä (1709-1763) satsar på den militära banan. Han blir kapten i Kronobergs regemente och bor på Bergs herrgård. Hans första hustru dog efter några år utan att lämna några barn efter sig. 1745 gifter han om sig med den 20 år yngre Francoise Rudebeck (1731-1785). Hon är barnbarns barnbarn till biskopen i Västerås Johannes Rudbeckius. Hon och Israel får två barn tillsammans: dottern Eleonora Catharina f 1747 och sonen Israel Bexell d y f 1749

Israel d y väljer den militära banan som sin far. 1775 är han löjtnant och bor hemma. Nu blir han far till sonen Fredrik. Han erkänner sonen, hans namn står tydligt utskrivet i födelseboken. Det hedrar honom att han inte valde att bli ”okänd fader” som så många andra. Han hade dessutom ännu en oä son Jonas född 20 sept 1774 med en annan piga. Israel slutar sin bana kring 1802 som Kapten vid Kungl Artilleriet i Göteborg. Han har gift sig och och fått en son 1785 kallad Israel Cornelius. Denne dör ogift och barnlös som biblioteksnotarie i Göteborg.

Här dog namnet Bexell ut på denna gren av släktträdet. Som vanligt uppstår nya frågor. Som t ex denna: vem var Jon Bex och var kom han ifrån? Varför dög inte namnet Bex, varför bytte sonen Peter till Bexell? Osv..